de mi is az a podcast? és miért jó emberi történeteket hallgatni? hogyan tovább?

egy hónapja indult a halottnak a coach podcast, és itt az ideje megosztani egy két gondolatot a kezdetekről.

a legfontosabb, hogy megköszönjem mindenkinek, aki meghallgatta. dupla köszönet jár azoknak, akik visszajelzést adtak nekem. sz. csabának különdíj jár, amiért minden nap újra meghallgatta az adást – még készül a műhelyben az aranyfejhallgató lovagkereszt gyémánt fokozata, majd postázom ;).

nagyon értékes gondolatokat, osztottatok meg velem. hasznos visszajelzéseket kaptam, sok jó tanácsot megfogadtam. mindig van hová fejlődni, főleg így az út legelején.

számomra meglepő volt, hogy mennyire sok embernek kellett elmagyarázni mi is az a podcast, és azt eszik vagy isszák meg hogy szívószállal vagy késsel-villával-e/é?

lehet, hogy túl kis merítésből vonok le messzemenő következtetéseket, de mintha a magyar podcast szcéna igen pici lenne és a köztudatban ez a műfaj nem annyira volna elterjedt (mondjuk az amerikai vagy a svéd helyzethez képest).

ha te tudod pontosan mi az a podcast és hol/hogyan kell meghallgatni, akkor légyszi ugord át a következő keretes részt!

szóval van sok tudományos igényű magyarázat a neten, de próbálom egyszerűen összefoglalni a dolgot. a podcast elnevezés az ipod (a híres öreg mp3 lejátszó) és a broadcasting (rádió műsorszórás) remixéből származik.

iPOD

magyarul olyan egy konzerv rádió adás, amit internetkapcsolat és rádióhullámok nélkül is bármikor, bárhol meghallgathatsz.

broadCAST

hol és hogyan lehet ezeket az adásokat meghallgatni?

számos podcast lejátszó applikáció elérhető a telefonokra. az iphone készülékeken gyárilag van egy “podcastok” nevű, ahol a keresőbe beírva megtalálható a ‘halottnak a coach’. ha megnyomod a ‘feliratkozás gombot, akkor minden alkalommal automatikusan megjelenik az új adás és az összes régi is megtalálható egy helyen. ha tetszik a műsor, akkor kérlek mutasd ezt ki egy 5 csillagos értékeléssel. a szöveges visszajelzésért extra hála jár.

feliratkozhatsz, letöltheted, hallgathatod még az adást a spotify-on is vagy a tune in-en, esetleg a stitcher-en, a soundcloud-on és a mixcloud-on. mindenhol ingyenes és nincsenek reklámok, mindegyik alkalmazásnak van applikációja a google play-ben és az apple app store-ban.

hamarosan indul a youtube csatorna is, oda is fel fogom tölteni az adásokat karácsony után.

a podcast bármikor hallgatható. én legszívesebben a telefonomról fejhallgatón fogyasztom a kedvenc adásaimat tömegkölekedési eszközön utazva, kocsiban, repülőgépen, mosodában, vásárlás közben, néha az irodában, amikor agyatlan repetitív munkát kell végeznem (helló excel tábla!). sokan futás, edzés vagy házimunka közben hallgatnak podcastokat. mindenkinek kialakulnak az ezirányú szokásai, ha egyszer rákap a műfajra.

ha tudod, hogy nem lesz interneted, akkor a wifi-n töltsd le az adást indulás előtt!

de kinek van egy és negyed órája végighallgatni egy beszélgetést?!

sokan mondtátok, hogy az adások túl hosszúak. ez is egy nagyon fontos visszajelzés – több szempontból is.

kaptam arra javaslatokat, hogy szabdaljam fel az epizódokat 20-25 perces részekre. elgondolkodtam ezen és arra jutottam, hogy nem fogom megtenni.

legtöbbször nekem sincs másfél órám – az egyik kedvenc adásom esetében 2,5 órám – egyhuzamban végighallgatni egy beszélgetést, de mindegyik fent említett podcast lejátszó úgy működik, hogy bármikor tudja onnan folytatni, ahol abbahagytad. így szerintem sokkal könnyebb egyedi szinten testre szabni, hogy mennyit hallgat meg az ember egyszerre.

az adások hosszúságára vonatkozó kritika rávilágított egy sokkal átfogóbb problémára is, ami szerintem összefüggésben van magával a kiégéssel és azok gyakoriságával napjainkban.

mindenki rohan, mint egy őrült. semmire nem vagyunk képesek 15 másodpercnél tovább osztatlanul a figyelmünket összpontosítani. az agyunkat szétbombázták a különböző digitális és szociális médiumok. az élet legnagyobb bölcsességeit is egy fotón maximum 6 szóban kell összefoglalni, mert egyébként nem üti meg az ingerküszöbünket. #TLDR az ember a rötyin vagy a metrón villámgyorsan pörgeti ám az instagram postokat, nem olvas már senki dosztojevszkijt. ott van az ilyesmire a kivonatolt változatok tömkelege.

csak éppen pont a lényeget nem kapjuk meg, amikor ilyen gyorsan fogyasztjuk a szellemi junk food-ot; az emberi létezés élményét, az azonosulást más érzéseivel, az összetartozás átélését.

ezekért az élményekért bizony régen is le kellett ülni a tűz köré és történeteket mesélni egymásnak.

az idő mindenkinek a legnagyobb kincse, és megértem, ha nem a halottnak a coach podcast hallgatására akarod a tiédet fordítani. tudom, hogy rengetegen küzdünk a mai világban időhiánnyal és számtalan kötelezettségnek kell eleget tennünk, de talán ez lehet egy jó indikátor arra, hogy gondoljuk át a mindennapjainkat.

szerintem ha nincs 75 perced meghallgatni egy emberi történetet (akár részletekben), akkor itt az idő picit leülni és megvizsgálni, mire megy el az időd helyette. mély és fontos gondolatokat, érzéseket nem lehet 2 percben átadni.

mivel a burn out kaméleon módjára viselkedik, muszáj először megismerni a tüneteket és a figyelmeztető jeleket. sok coach program egy hónap alatti fejlődést ígér, rengeteg cikk 5 pontban összefoglalja mit tegyél a kiégés megelzése érdekében.

a saját tapasztalatom és a pszichológus szakember véleménye alapján sincs olyan segítség – még, ha jól is csinálja valaki-, ami azonnal hatásos egy olyan jelenség leküzdésében ami már a gyerekkortól hat az egyén személyes fejlődésére.

biztosan adódni fog néhány gyors felismerés és enyhébb változás de ezek csak is hosszú egyéni folyamatok eredményei. ami kívülről gyorsan változik, azt belülről már hosszasan megalapozta valami.

ebben hiszek és ennek szellemében fogom folytatni a beszélgetéseket a podcast keretein belül. a jelenlegi kapacitás mellett a megjelenés két hetente tűnik reálisnak (minden második péntek a cél).

2019. januárjában magasabb sebességi fokozatba kapcsol a projekt. sok új elemmel fog bővülni a podcast. a tervek szerint egy pszichológus mellém szegődik több adás vezetésében is. szeretnénk egy “pszichológus válaszol” rovatot beindítani a műsorban.

elkészül egy új honlap is, ahol a (egyelőre) titokzatos szakemberrel – aki már a háttérben jelenleg is a tettestársam – közösen próbálunk tenni a kiégés megelőzése érdekében.

ezzel egyidőben tervezünk indítani egy zárt facebook csoportot is, ahol egy biztonságos környezetben elmesélhetjük egymásnak a problémáinkat és megfelelő segítséghez juthatunk.

ha szeretnéd, hogy a problémádra reagáljunk az adásban, akkor kérlek írj a bandirepublic@gmail.com  címre! ha igazán bátor vagy akkor pedig küldj egy rövid hangfelvételt, amelyben elmeséled a gondjaidat, így sokkal izgalmasabb lesz segíteni.

amennyiben a fenti tervek hallatán tized annyira izgatott vagy, mint én, akkor az már egy nagyon jó jel.

továbbra is szeretettel várom a visszejelzéseket és a személyes történeteket!

köszönöm szépen az eddigi figyelmet

András

itt kommentelhetsz

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s