Irodai Túlélőkészlet: A jéghegy alja

#vendégposzt amea tollából, aki nem csupán ezzel az egy szarkasztikus írással fog jelentkezni, hanem egy egész sorozattal, melynek címe: ‘irodai túlélőkészlet’.

amennyiben te is szeretnéd – akár név nélkül – megosztani a kiégés-felépülés történeted vagy a munka világával kapcsolatos megvilágosodásod részleteit, írj a halottnakacoach@gmail.com email címre! köszönöm – andrás

Vannak hálás feladatok. Látványosak.

Az új beléptetőrendszer bevezetésével például körbe lehet turnézni az egész irodát csapatonként, aztán még lehet felzárkóztatót is tartani, ha valaki lemaradt. Az ilyesmit megemlítik az All Hands meetingen is. Záróakkordként rendszerint tortával ünnepel a társaság, míg a büszke projekt tulajdonos pironkodva fogadja a gratulációkat és pózol a keményborítós cégkönyv nyitófotójához. Jó, a torta talán kicsit túlzásnak tűnhet annak ismeretében, hogy az egészet egy erre specializálódott külsős szállította le, a pironkodó rohadék meg csak aláírta a megrendelőlapot és végigvigyorogta az összes bemutatót, de hát a hálás tevékenység jutalmazása sosem lehet elég túlzó. Ez a természete.

Vannak hálátlan, nyomorúságos teendők is.

A sötétben lapuló, láthatatlan időzabálók, amik mellé nem jár se torta, se csinnadratta, se konfetti, se vállveregetés. A jéghegy alja. Munkalapok és programkódok íródnak meg, tárgyalások készülnek elő, dokumentumok iktatódnak, rendszerek terveződnek meg és tesztelődnek, ügyfelek szolgálódnak ki. Ezeket a névhez nem köthető, értelmetlen háttértevékenységeket összefoglalónéven munkának hívják.

A hálás feladat és az értelmetlen munka közötti egyetlen különbség a munkahelyi marketing egy speciális formája, az Önfény. Aki ennek a titkos tudásnak a mesterévé válik, az pedig kiérdemli a tortát akkor is, amikor nem. Álljon hát itt egy tanítás:

“A Hold az egy hasznos égitest, mert akkor világít, amikor sötét van. Ezzel szemben a Nap az tök felesleges, mert akkor van fent az égen, amikor világos van.”

Tipp: Néhány év háttértámogatói pozícióban szerzett gyakorlat sokakban felvetette már annak a gondolatát, hogy talán otthon a koszos edények se maguktól járnak el fürödni, hogy aztán egymásnak bakot tartva visszamásszanak a szekrénybe.

itt kommentelhetsz

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s