Irodai Túlélőkészlet: Scrum alapok

#vendégposzt amea tollából, aki nem csupán ezzel az egy írással jelentkezik, hanem egy egész sorozattal, melynek címe: ‘irodai túlélőkészlet’.

amennyiben te is szeretnéd – akár név nélkül – megosztani a kiégés-felépülés történeted vagy a munka világával kapcsolatos megvilágosodásod részleteit, írj a halottnakacoach@gmail.com email címre! köszönöm – andrás


Az agilis módszertan bevezetése lehet Vallási alapú, Gazdasági döntés következménye, vagy pedig tisztán Tudományos mérlegelés eredménye.

az igazi scrum

A Vallási forgatókönyv az, hogy az egyik fanatizmusra hajlamos félmenedzser szemrángást kap, mert azt hallja egy konferencián, hogy már mindenhol ez van és ők le vannak maradva. Felveszi hát nagyhirtelen a scrum-keresztséget egy 4 órás tanfolyamon, hóna alá csap egy Ken Schwaber könyvet, majd beáll az Agile Manifesztó alá és megtérít vagy kivégeztet mindenkit, mert onnantól a hitből szőtt páncéljáról lepattan minden észérv.

A Gazdasági vonal ennél prózaibb, a főnök golfpartnere alapított egy agile coach vállalkozást, ti vagytok az ügyfél.

A Tudományos módszer pedig általában valahogy úgy néz ki, hogy egy feltörekvő menedzser rákattint egy olyan cikkre, hogy “3 tuti módszer, hogy Te legyél az iroda sztárja” vagy “Mondd meg, milyen tésztát szeretsz, megtippeljük, melyik káosztípus neked az ideális” vagy “Vége a fárasztó gyakorlatoknak! Itt a vércsoport alapú átszervezés recept!”, és ott nettó 6 perc alatt kikezdhetetlen érveket meg színes grafikonokat talál, amivel meggyőzi a vezetést, hogy megvan a Biztos Módszer.

Hacsak nem a Gazdasági forgatókönyvbe cseppentél, akkor nem képzéssel kezdődik az ámokfutás, hanem egyből mélyvíz jön. Ezért, ha egy álmos kedd reggel azt veszed észre, hogy valaki lecserélte a falról a heti ebédlistát egy scrum táblára, keress biztos fedezéket, mert hamarosan becsapódik az első sprint planning.

Azért ne ess kétségbe, ők se gondolják komolyan. Legtöbb helyen elég szóban agilisnak lenni, ilyen egymásra kacsintós módon, szóval érdemes megegyezni pár alap motívumban, hogy kikezdhetetlen legyen a csapat sztorija, és mindenki egyetértően bólogasson, hogy persze, hogy nekünk is van backlogunk! 

A valódi változást senki se szereti, mert az kényelmetlen is meg nem is kapsz érte fizuemelést, viszont mostantól lesz heti 4 meeting, ami nettó 4×40 perc mobiltelefonos játékidő, már ha nem te vagy a scrum master.

Tipp: mire majd megértitek az alapokat, úgyis átváltotok kanbanra.

itt kommentelhetsz

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s