burnout

Kiégtem? Mit jelent a burnout?

Ha most ezt olvasod, akkor valószínűleg te is érintett vagy ebben a civilizációs népbetegségben. Üdvözöllek a klubban!

A megoldás első lépése az, hogy elismerjük a probléma létezését, és elkezdünk nyíltan, őszintén beszélni a mentális egészség fontosságáról. De mi az a burnout?

A kiégés definíciója:

Herbert Freudenberger amerikai pszichoanalitikus már a 70-es években megfogalmazta, hogy a kiégés „magas stresszel járó munkavégzés kapcsán, tartós érzelmi, fizikai kimerüléssel, motiváció és munkahelyi teljesítmény jelentős csökkenésével járó testi, lelki és szellemi kimerültség.”

2019-ra annyira súlyossá és széleskörűvé vált a probléma, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete betegséggé nyilvánította a burnoutot.

fotó: Dan GoldUnsplash

Ami viszont nem változott az elmúlt 45 évben, hogy a meghatározás szerint a burnout kizárólag a munkával kapcsolatos tünetegyüttes. A WHO definíciója szerint a “kiégés egy olyan szindróma, melyet krónikus munkahelyi stressz okoz, amit nem kezelnek megfelelően. A kiégés a hivatással kapcsolatos jelenség és nem lehet használni az élet egyéb területein tapasztalható nehézségek jellemzéséhez”.

A téma tapasztalati szakértőjeként azt állítom, hogy nem ennyire egyszerű a helyzet. Nem lehet csak a munkára fogni a burnout kialakulását. A kiégéssel, a válsággal és az újrakezdéssel foglalkozó ’halottnak a coach’ című podcast készítőjeként számos interjút készítettem már a témában és teljesen világosan kiderült számomra, hogy a munkahelyi krónikus stressz mellett mindig megjelentek más – főleg magánéleti – problémák is mielőtt beütött a krach.

Az is megfigyelhető, hogy a burn-out szindrómában szenvedők személyiségjegyei mutatnak néhány közös vonást. A „nem”-et mondás és a határok tartásának képessége szinte minden érintettnek nehézséget okoz.

Ha velünk van a baj, akkor hiába megyünk el egy másik munkahelyre dolgozni vagy költözünk külföldre, ugyanúgy szenvedni fogunk ugyanattól a problémától. Önmaga elől senki nem menekülhet. Érdemes tehát az önismerettel kezdeni, és csak fokozatosan, tudatosan a környezetünk felé fordulni, megváltoztatni azt.

A burnout tünetei:

  • Fáradtság
  • Munkahellyel kapcsolatos cinizmus és negativitás
  • Csökkent munkahatékonyság

A burnout fázisai és a viselkedés változása:

Többféle megközelítés létezik. Van, aki öt szakaszról ír, más ugyanezt a folyamatot háromba sűríti. Az egyszerűség kedvéért én is így teszek.

1. Idealizmus: hyperaktivitás. Ilyenkor még szívesen viszi haza a munkát, folyamatosan új tevékenységekbe kezd az egyén. Nem is gondolja, hogy ez a fordulatszám hosszú távon fenntarthatatlan.

2. Stagnálás és frusztráció: előírások túlzott követése, csökken a teljesítőképesség, ezt sokáig nem veszik észre, kerülik a többi embert. Hiányoznak a valódi célok, csökken az ellenállóképesség, a stressztűrés. Változások iránti belső ellenállás. Betegségek, párkapcsolati problémák, túlzott alkoholfogyasztás.

3. Apátia: túlsúlyban van az általános érdektelenség, közben érzelmekre, szenvedélyre való sóvárgás jelenik meg, hobby feladása, merev gondolkodás, depresszió, suicid gondolatok, késztetés. 

Teszt:

Akkor én most kiégtem vagy sem? Válaszolj őszintén az alábbi kérdésekre a saját mentális egészséged érdekében! Ha az „igaz” válaszok vannak túlnyomó többségben, akkor nagy valószínűséggel te is a burnout szindrómával küzdesz és itt az ideje változtatni!

  • Próbálom elkerülni a változást, nem szeretnék részt venni új dolgokban. (stagnálás)
  • Folyamatosan kimerült vagyok, egyszerűen képtelen vagyok kipihenni magam. Ezer éve nem tudtam feltöltődni. (végső stádium, apátia)
  • Lázasan, betegen is ugyanannyit dolgozom, bemegyek az irodába. Hajt a tettvágy, úgy érzem, hogy egy hegyet is meg tudnék mozdítani. (idealizmus, lelkesedés)
  • Semmi nem tetszik igazán, mindent kritizálok, cinikus megjegyzéseket teszek. (frusztráció)
  • Sokat gondolkodom azon, hogy felmondok és valami nagyon egyszerű munkát vállalok, ahol nincs felelősségem. (stagnálás és frusztráció) 
  • Nincs kedvem a barátaimmal találkozni, egyre kevesebb időt töltök a szeretteimmel. Nem járok már moziba, színházba annyit, mint régen. (stagnálás)

A kiégés esély a fejlődésre

fotó: Casey HornerUnsplash

Amennyiben felismered magadon a kiégés jeleit, és nem vagy jól, nehéz örülni a helyzetnek. Pedig meg kell látni benne a jót! Ez a te esélyed a változtatásra. A legtöbbünk akkor mer csak belefogni egy nagy átalakulásba, amikor a fájdalom, a szenvedés intenzitása átüt egy megszokott, elviselhető szintet. Ez a belső hang segélykiáltása, itt az ideje hallgatni rá!

így monnd el a munkában, ha kiégtél:

Kattints az elakadásjelzőre, ha segítségre van szükséged!

Bán András a ‘halottnak a coach’ podcast készítője, a kiégés és a munkahelyi boldogulás szakértője