a változás a ’20-as években fog megtörténni vagy ebben a pillanatban?

kispálék után szabadon: jó, hogy vége a 10-es éveknek és nem jön újra el!

hangjegyzetként is feldolgoztam ezt a bejegyzést

egy hónap van már csak hátra az évtizedből, mindenki ezt kezdi tolni a social médiában. jönnek az összegzések, a fogadalmak 2020-ra és én már most kezdek telítődni a jelenséggel. picit úgy vagyok ezzel az év(tized)zárással, mint az r.e.m. volt a 20. századdal. már 1996-ban megírták a saját búcsúztatójukat electrolite címmel, így nem kellett tolonganiuk ’99 végén hogy megmondják a nagy okosságot.

úgyhogy legyen ez az én évtized nyitó/záró bejegyzésem így november utolsó napján!

a változásról és a tervezésről

imádunk tervezni mind az üzleti, mind a magánéletünkben. ebben az időszakban sokan lázasan vizsgálják a számaikat, hogyan teljesítettünk idén? miért nem sikerült elérni valamit? mi terveztünk rosszul vagy tényleg a teljesítményünkkel van a baj?

mindegy is, majd jövőre biztosan jól fog menni! majd MOST sikerül megváltozni. mármint januártól…

nem vagyok híve a nagyon részletes terveknek. van aki imádja ezt a yearcompass nevű eszközt az éve tervezéséhez és értékeléséhez. nekem nem sikerült kitöltenem.

a klienseimmel szinte mindig feljön a kérdés: ‘mikor történik a változás?’

a múltban nyilván nem. az már elmúlt. ha valamit százszor ugyanúgy csináltam, akkor mikor van esélyem arra, hogy végre másképpen csináljam? a következő évtizedben? január 1-től? NEM! hanem MOST.

miért mindig csak az év végi bejglikómában gondol az emberek nagy többsége arra, hogy mi is történt idén? és miért jellemzően ilyenkor határozza el mindenki, hogy jövőre konditerem bérletet vesz/ lefogy/ megtanul rendesen svédül/ …….  ?

ezek az elhátározások általában nem tartanak ki sokáig. de hogyan próbáljunk változtatni akkor?

a mindful és mindfulness szavak az utóbbi időben picit nagyon el lettek használva, de valahogy így néz ki a tudatos változás szerintem:

  1. a múlt – ahogy a nevében is benne van – elmúlt, nem szabad túl sokáig leragadni a tapasztalatainknál. a jelen az egyetlen hely és idő, ahol a változás történik
  2. tegyünk apró lépéseket – ‘evolution, not revolution’
  3. az élet pont ellentétesen működik azzal a rendszerrel, amivel az iskolában megismerkedtünk. a suliban mindig volt időnk felkészülni a következő vizsgára. az életben azonban először van a vizsga és utána a tanulás. vedd észre, hogy minden ami történik veled egy újabb lehetőség a fejlődésre, a lecke megértésére
  4. fogadd el a változást. a változás az egyetlen változatlan dolog az életben. emelt fővel, kíváncsian haladsz az utadon vagy a sorsnak kell végigrángatnia rajta?
  5. a fegyelem a legnagyobb szabadság. ha a saját magad által kialakított rezsim szerint élsz, akkor rutinná válnak azok a dolgok amitől jól vagy (edzés, egészséges táplálkozás, meditáció, akármi); így marad időd, energiád és szellemi kapacitásod új dolgokat befogadni vagy egyszerűen csak jelen lenni
  6. próbálj meg nemet mondani mindenre, amire nem az az eső reakciód, hogy: ‘naná, ezt mindenképpen szeretném csinálni!’ (fuck yeah, ha angolul gondolkozol) figyelj oda, hogy szeretettel csináld a dolgaidat
  7. légy hű a saját értékrendedhez! ne más kedvéért akarj változtatni! ne más álmait valósítsd meg, hanem a sajátodat

engem ezek a megfigyelések segítenek az utamon. és ez minden egyes pillanatban egy tudatos döntést igényel. most vagyok éhes, most kell eldöntenem, hogy beverek-e egy big mac-et vagy összedobok egy salátát. így változtatunk. most és a következő pillanatban, a napod minden egyes döntésének eredményeként valósul meg a változás.

4 évvel ezelőtt elkezdtem napi szinten naplót írni. ennek a gyakorlatnak több célja van: szeretnék minden nap reflektálni a történtekre és tervet készíteni az előttem álló 24 órára. így könnyebb a helyes úton maradni, sokkal fókuszáltabb vagyok, mintha egy évben egyszer gondolkodnék el a céljaimon és a tapasztalataimon.

a másik fontos szempont pedig, hogy tréningezzem magam a jó dolgok értékelésére. az életem nem akkor lesz boldog, ha/amikor majd gazdag leszek, vagy megszerzem a diplomám, megkapom az előléptetésem. nem tarthatom vissza a lélgzetem addig, amíg valami nagyobb célom teljesül. ma, sőt most szeretném értékelni azt, amim van. a boldogság nem azt jelenti, hogy mindenem megvan, hanem hogy semmi nem hiányzik.

ebben sokat segít a napló, amit most megosztok veled. ide kattintva letöltheted magadnak a google drive-omról.

minden reggel ennek az írásával kezdem a napom. az alapötlet az lenne, hogy reggel megírod az első részt:

este pedig a másodikat:

nekem úgy működik a legjobban a dolog, hogy csak reggel írok. az előző napi eseményekkel kezdek – amiket azért elalvás előtt fejben már átvettem -, majd az előttem álló napra koncentrálok.

néha meg kell erőltetnem magam, hogy valami egyszerű dologra gondoljak, amiért hálás vagyok. olyan ez a napi gyakorlat, mint egy edzés, de itt az agyamat és a hálaadó izmaimat fejlesztem.

én ezzel kívánok neked boldog/sikeres/kiegyensúlyozott/autentikus/elégedett/… új évet, új évtizedet, új napot, új lehetőséget!

a változás a ’20-as években fog megtörténni vagy ebben a pillanatban?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

itt kommentelhetsz

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s