076. maximalizmus, perfekcionizmus és lámpaláz – teljesítménypszichológia dr. Hruska Emesével [podcast]

hallgasd meg a spotify-on vagy a kedvenc lejátszódon és iratkozz fel a HAC-ra!

egyre több élsportoló lép vissza a versenyzéstől, mert nem bírja a pszichés nyomást. először arra kaptam fel a fejem, amikor Naomi Osaka a francia openen nem jelent meg a sajtótájékoztatón mentális egészségre hivatkozva, majd visszalépett.

nyáron a tokiói olimpián nagy port kavart az amerikai tornász szupersztár Simone Biles visszalépése. azt mondta nem bízik a testében, reszket, nem tudja a gyakorlatot elvégezni, pedig korábban olyan akrobatikus elemeket mutatott be, mint előtte senki.

egyrészt örömteli, hogy a sportoló bálványaink is elkezdtek beszélni a mentális egészség fontosságáról, másrészt pedig bátoríthat minket, földi halandókat, hogy a teljesítménykényszer, egy megmérettetés, a folyamatos nyomás igen is lehet túl sok – még a bajnokoknak is.az a kérdés foglalkoztat, hogy mikor érdemes visszalépni, illetve mit tudunk tenni a lámpaláz ellen, mi van ennek a hátterében?

Emesével a Broadcasterz stúdióban felvétel előtt

a műsor vendége a téma szakértője, dr. Hruska Emese zenepszichológus, zenész és egyetemi oktató aki a perfekcionizmusból phd-zott. van egy podcastja is (azaz kettő angolul) a perfactionist.vele beszélgetek a lámpalázról, a túlzott teljesítmény elvárásról és az ehhez kapcsolódó szorongásról, ami minket hétköznapi embereket is érint.

hivatkozások:

Emese honlapja: https://perfactionist.org/

Brené Brown: https://brenebrown.com/

könyv: Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek

————————————-

iratkozz fel a haC hírlevélre!

csatlakozz a haC podcast közösség fb csoporthoz!

minden egy helyen: banandras.hu

ADNI JÓ – legyél te is mecénás!

egyszeri támogatás: paypal.me/halottnakacoach

patreon.com/halottnakacoach

itt kommentelhetsz